close

POVESTEA NOASTRĂ

Misiune

De mai bine de un secol ne dedicam energia si competentele unei mosteniri de suflet- confectionarea de palarii. Cautam continuu echilibrul dintre proportie, emotie si surpriza, pentru ca fiecare client sa-si exprime personalitatea cu ajutorul palariilor noastre.

Palaria Dadarlat a facut promisiunea de a livra dincolo de o simpla palarie si o poveste. O poveste scrisa-n timp cu multa daruire si rabdare, transmisa din generatie in generatie de mai bine de 124 de ani.

Inca de la infiintare, misiunea noastra este sa le oferim clientilor calitate, autenticitate si o curiozitate care sa-i indrume spre admiratie.

Viziune

Traditia este o provocare pentru inovatie. Ne plac provocarile, iubim traditia, o pastram cu strictete si cu toate acestea incercam sa aducem nou si actual in tot ceea ce facem. Confectinam de mai bine de 124 de ani palarii si ne-am propus ca dincolo de produs sa livram si o poveste. Presati de o societate consum scopul nostru este sa pastram autenticitatea intr-o lume automatizata.

Valori

Mestesugul este o arta care a defint omenirea inca de la inceputuile sale istorice. In cazul nostru diferenta dintre orice mestesug si prelucrarea riguroasa de mana a palariilor este pasiunea. Desi mestesugul are in sinea sa aceasi valoare, se revarsa in esente diferite, iar taria esentei este data de pasiune.

Tinem si ne intoarcem la origini de fiecare data cand avem ocazia. Folosim pasiunea ca si principala unealta in conservarea lor si am facut o traditie din lucruile care dateaza.

A trecut mai bine de un secol de la momentul când, în 1896, Ion Dădârlat a pus bazele primei fabrici romanesti de palarii, în Săliștea Sibiului. Erau vremuri grele pentru artiștii meșteșugari români, care luptau nu doar cu concurența colegilor lor sași sau maghiari, ci și cu lipsa de libertăți pe care o sufereau toți românii aflați vremelnic pe atunci, sub stăpânirea rigidă a Imperiului Austro-Ungar.

Ca orice perioadă de început, povestea palariilor Dadarlat a fost una romantică. Fondatorul afacerii mergea prin târgurile vremii, ducându-și pălăriile realizate în mod artizanal – azi termenul folosit este handmade – într-o căruță cu coviltir, care era și mijloc de transport, dar și prăvălie ad-hoc. Anii au trecut și după Marea Unire din 1918, afacerea cu pălării Dădârlat a început să crească, pe măsura succesului de care se bucurau pălăriile realizate în atelierul familiei, atelier care s-a extins și modernizat continuu până în anii cei grei ai celui de-al doilea război mondial.

A fost o perioadă dificila pentru afacerea familiei Dădârlat, aceasta fiind constransa in perioada comunismului sa realizeze doar palariile traditionale romanesti. Insa lucrurile s-au schimbat odata cu Revoluția din 1989 si cu libertatea cucerită atât de greu. Dupa mai bine de 30 de ani in care cu multa pasiune fiul cel mai mic al lui Ion Dadarlat- Octavian Dădârlat, prelucra palariile intr-o incapere din spatele casei, nepotul fondatorului, Dan Dădârlat preia fraiele afacerii si ii aduce o viziune noua.

Chiar dacă tradiția lucrului ardelenesc bine făcut s-a păstrat în Atelierele Dădârlat, de-a lungul vremii viziunea modernă și-a pus amprenta după 1989 asupra brandului deja cunoscut ca Pălăria Dădârlat.

Incepand cu 2015, stranepoata fondatorului, Madalina Dadarlat, preia din responsabilitatile mostenirii, care povesteste despre generatiile anterioare ei ca fiindu-i modele demne de urmat:

“Și ca să folosesc un joc de cuvinte, cele 3 modele pe care le am in viata, pun presiune prin pasiune, pentru că fiecare generație în parte a contribuit în primul rând cu multă pasiune! Este vorba despre străbunicul meu, care este “povestea” în sine. Omul care a inceput totul acum mai bine de 120 de ani, persoana aproape de mit, pe care o cunosc din fotografii si povești, inspirația la tot ceea ce facem noi azi. Al doilea model este bunicul meu, alături de care mi-am petrecut copilaria, un om foarte elegant, perfecționist, extrem de corect și cu o atenție sporită spre ceea ce inseamnă calitate. El este motivul pentru care am hotărât să preiau această afacere. Și bineinteles, tatăl meu este cel de-al treilea model, omul de afaceri cu o gândire pragmatică, orientat spre o dezvoltare continuă, omul care din puțin reușește mereu să facă mult, “stâlpul” din prezent al business-ului.”

Pălăriile Dădârlat continuă tradiția începută în 1896 și reprezintă un accesoriu dezvoltat in timp cu multa daruire, care transmit o poveste si care au la baza un secol de experienta, implicare si pasiune.