close

Informații Utile

Alegerea materialului

Pălăriile pot fi realizate din lână sau din păr de iepure. La o privire rapidă, pălăria arată similar fie că este din lână, fie că este din păr de iepure. Probabil vă întrebați de ce costă însa o pălărie din păr de iepure, dublu față de una din lână. Adevarata diferență poate fi simțită odată ce se ține în mână sau după mai multe luni de purtare.

Pălariile din păr de iepure sunt superioare în ceea ce privește greutatea (sunt mult mai ușoare), finețea la atingere și capacitatea de a-și păstra forma în timp. Și recondiționarea acestora se face mai ușor.

În trecut, pălăriile au fost un indicator al statutului social, astfel încât nu oricine își permitea să poarte o pălărie realizată din păr de iepure.

Alegerea mărimii

Mărimea pălăriei se referă la circumferința capului la nivelul frunții. Cu ajutorul unui metru de croitorie puteți măsura cincumferința capului în zona de deasupra urechilor. Dacă circumferința este de 55 de cm, înseamnă că mărimea pălăriei pe care doriți să o comandați este 55.
În cazul în care valoarea masurată este între două numere, de exemplu 56,5 cm, comanda mereu va fi o mărime mai mare. În acest caz, 57 de centimetri.

Aspectul unei pălării

O pălărie poate fi compusă din următoarele cinci părți principale

  • Calotă, porțiunea de pălărie care acoperă partea de sus a capului.
  • Bor, o proiecție opțională de material rigid din partea de jos a calotei pălăriei, pe orizontală în jurul circumferinței pălărie.
  • Panglică sau bandă care rulează în jurul părții de jos a calotei mai sus de bor
    Bandă sau panglică atașata la circumferința interioară a pălăriei pentru a opri transpirația de a murdări corpul pălăriei;
  • Căptușeală, pentru unele pălării există o căptușeală de mătase, care poartă de multe ori numele producătorul și eticheta.

Îngrijirea si curăţarea unei pălării

În cazul în care pălăria se udă, nu trebuie uscata forțat la căldură, deoarece căldura va micșora mărimea acesteia. Pălăria umedă se va agăța pe un cuier și se va usca natural la temperatura camerei. Lâna umedă iși păstreaza forma în care se usucă, așa că asigurați-vă că borul și calota sunt în forma pe care v-o doriți înainte de uscare.

Praful acumulat poate fi îndepărtat printr-o periere ușoară. Deasemenea poate fi înălturat prin ștergerea pălăriei cu un prosop umed (nu ud!).

Nu lăsați niciodată pălăria pe pervazul din spate a mașinii, deoarece căldura o poate deteriora.