Despre Noi

Așa cum istoria oierilor se împletește cu cea a neamului românesc, se face că demult, în anul 1896, ia ființă la Salistea Sibiului prima fabrică de pălării românească. Greu să faci față în Ardeal, unde concurența era mare, iar majoritatea atelierelor erau patronate de sași sau unguri, iată că familia Dădârlat, se adaptează pieții de atunci și reușește să reziste până în ziua de azi.

Pălăria Dădârlat este cunoscută în toată țara prin calitatea pălăriilor și respectul puratat până azi clienților.

După trecerea primului război mondial, începe și cea mai fertilă perioadă de dezvoltare economică: apar utilaje noi în atelier, iar locul desăgilor și al căruței cu coviltir, în care familia Dădârlat transporta pălăriile, este luat de o camionetă cumpărată în 1926. „Pălăria Dădârlat” se dezvoltă, sunt angajați 10-12 ucenici noi. Clienții sunt tot mai mulți pentru că transhumantă face cunoscute pălăriile ciobănești în toată țara – „Oierii ardeleni poartă cu mândrie pălăriile de la Dădârlat” –  scria Tribuna Sibiului din acea vreme

Anii celui de-al doilea război mondial și ceea ce a urmat, face ca acest atelier să cunosca și o perioadă mai puțin benefică, copiii familiei „fac școli” și pleacă din atelier împrăștiați de sistemul comunist, dar atelierul nu se închide și funcționează la capacitate mică.

Revoluția din 1989 face ca acest nume, „Pălăria Dădârlat”, să revină pe piață cu un atelier nou, condus de ing. Dan Dădârlat, strănepot de-al lui Ion, fondatorul fabricii în 1896.

Îmbunătățit tehnologic, bine administrat, cu o gamă largă de modele, acest atelier păstrează rezonanța acelor timpuri, față de oierii care mai poartă pălăria tradițională.

Prin „Pălăria Dădârlat” am trăit ca neam și aceasta împreună cu Ion, Gheorghe, Octavian, Dan până în zi de azi, ajungând la o producție zilnică de 100 de pălării, modele disponibile atât pentru bărbați și femei cât și pentru copii. În prezent, pălăriile Dădârlat sunt livrate la peste 80 de magazine în țară și în afară țării.