Palarie Tiganeasca (Gabor)

Filtreaza produse

Afișez singurul rezultat

Palarie Gabor – S6

350,00 lei680,00 lei

Cuprins:

1. De ce sa alegem o astfel de palarie ?
2. Din ce fel de materiale poate fi confectionata o astfel de palarie?
3. Cui ii este recomandat sa poarte o astfel de palarie ?
4. Cu ce ocazii poate fi purtata cu succes o astfel de palarie?
5. Cum alegem palaria potrivita in functie de varsta?
6. Ce modele iti recomandam noi ?

De ce sa alegem o astfel de palarie ?

Cel mai adesea aceste palarii sunt purtate de catre romi pentru a-si onora cultura si traditiile.

Insa am avut placerea sa intalnim clienti care doresc un produs unic si original, purtandu-le ca si elemente definitorii pentru stilul personal.

Daca vorbim despre functionalitate, aceste palarii sunt foarte practice prin volumul lor mare, avand o calota foarte inalta de 13 cm si boruri foarte largi, intre 9- 12 cm, fiind palarii care protejeaza fata si capul de ploaie, vant, soare, oferind confort indiferent de conditiile meterologice.

Cel mai important ramane insa sa fim conștienți de originea și semnificația palariilor și să le purtăm cu respect și sensibilitate culturală, fără să perpetuăm stereotipurile negative sau să le folosim într-un mod inadecvat.

Din ce fel de materiale poate fi confectionata o astfel de palarie?

Este foarte important sa intelegem ca majoritatea comerciantilor aleg sa foloseasca in descrierile produselor termenul de fetru, fara insa sa mentioneze care este materialul real.

De aceea, atunci cand alegeti sa achizitionati o palarie , unul dintre principalele aspecte de care sa tinem cont este compozitia materialului .

Printre cele mai folosite forme de fetru se numara cele din 100 % fetru de iepure sau 100 % lana .

Pretul joaca de asemenea un rol extrem de important atunci cand alegem materialul din care a fost achizitionata palaria, fetrul de iepure fiind la un pret aproape dublu fata de cel de lana din urmatoarele motive :

– Fetrul de iepure este materialul PREMIUM in confecționarea pălăriilor.
– Fetrul de iepure este mult mai FIN.
– Fetrul de iepure este mai USOR.
– Fetrul de iepure este mai SUBTIRE in cazul pălăriilor realizate de noi, și îl recomandam și pentru sezonul mai cald.
– Fetrul de iepure are DURABILITATE mai lunga in timp.

Acest asptect este vizibil cunoscatorilor, mai putin vizibil insa amatorilor.

Cui ii este recomandat sa poarte o astfel de palarie ?

In general aceste produse sunt portate de catre gabori sau romi, fiind palariile lor specifice, traditionale.

Termenul “gabor” se referă la o comunitate etnică din România, care este, de asemenea, cunoscută sub denumirea de romi sau țigani.

Palariile de gabor sunt, prin urmare, asociate cu această comunitate și sunt un element tradițional al ținutelor purtate de către unii membri ai acestei comunități.

Cu toate acestea, este important să subliniem că nu toți membrii comunității romi poartă palarii de gabor și că purtarea acestora nu definește în mod necesar identitatea sau afilierea etnică.

De asemenea, este important să fim conștienți de stereotipurile și prejudecățile negative legate de această comunitate și să le tratăm cu respect și sensibilitate culturală.

Cu ce ocazii poate fi purtata cu succes o astfel de palarie?

Palariile pot fi purtate de catre membrii comunitatii romi, dar nu numai, iar aceste palarii sunt folosite la evenimente festive, precum nuntile si ceremoniile, festivaluri si evenimente culturale, care celebreaza traditiile.

Nu se dau in laturi in a purta si persoane de alte etnii, care au un stil personal diferit pentru a adauga un plus tinutei.

Foarte frecvent se poarta aceste palarii in teatre, spectacole, evenimente sau pentru diverse filmari si poze in care se doreste definirea unei tinute autentice.

Indiferent de etnie, origine, culoare, ce este important e sa intelegem si respectam sensibilitatea si semnificatia culturala si sa alegem sa apreciem istoria lor.

Cum alegem palaria potrivita in functie de varsta?

In privinta alegerii unei palarii de gabor in functie de varsta nu exista reguli stricte, ci mai degraba indicatii pentru a se lua masura corecta.

Este foarte importat, indiferent de modelul palariei, ca aceasta sa aiba potrivita marimea si sa fie confortabila.

Masura se determinta prin plasarea fixa a unui metru de croitorie la nivelul fruntii, fara ca acesta sa se lase in jos in zona cefei, ci tinut la acelasi nivel ca si in fata.

In cm este masura de care veti avea nevoie la palariile Dadarlat.

Daca este sa ne legam de stil, atunci ce recomandam copiilor este bineinteles sa aleaga o palarie potrivita ca si masura pentru a fi comoda, adolescentii si tinerii vor probabil sa aleaga elemente definitotii stilului lor, si ii incurajam sa experimenteze, iar adultilor le recomandam sa aleaga o palarie care sa adauge o nota autentica stilului personal.

Ce modele iti recomandam noi ?

Palaria Dadarlat ofer 3 modele diferite pentru palariile tip Gabor.

Doua dintre ele sunt cu o calota inalta de 13 cm, si bor lat, avand usoare diferente intre ele la forma calotei si accesorizare.

Iar cel de al treilea model este o reintepretare a palariei sasesti, preluata de catre romii care locuiesc in foste zone sasesti, palariile fiind negre cu o calota rotunda, joasa, ripsata pe margini cu catifea, si decorate cu banda alb cu negru.

Indiferent de model este important să alegem palariile tradiționale ale romilor cu respect și sensibilitate culturală și să înțelegem semnificația și istoria lor.