Palarie Romaneasca

Filtreaza produse

Afișez toate cele 14 rezultate

Cuprins:

1. De ce sa cumparam o palarie in stil romanesc?
2. Pentru ce tipuri de palarii romanesti putem opta?
3. Care sunt ocaziile in care putem sa purtam o astfel de palarie?
4. Cu ce alte elemente putem accesoriza aceasta palarie?
5. Ce modele de palarii romanesti iti recomandam?

De ce sa cumparam o palarie in stil romanesc?

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, fiind un preţios document artistic, social şi istoric.

Noi ne mandrim deoarece inca pastram autenticitatea in confecteionarea de palarii traditionale romanesti .

Folosim şi acum calapoadele moştenite încă din anul 1896 si preparăm apretul dupa aceleaşi reţete primite din stramoşi!

Toate materialele folosite sunt 100% româneşti si 100% naturale, exact ca acum mai bine de 100 de ani!

Dincolo de orice pălărie tradiţională românească achiziţionată de la noi se află o poveste, o moşteniere, un preţios document artistic, social si istoric!

Palaria romaneasca face parte din portul traditional si poate fi un accesoriu care iti ofera sansa sa iti arati aprecierea pentru cultura si traditie.

Dincolo de faptul ca este o piesa unica, lucrata manual, poate fi purtata atunci cand va doriti sa va intoarceti la origini, sau de ce nu, la evenimente formale precum o nunta.

Multi artisti aleg sa poarte palariile traditionale romanesti, spre exemplu pentru Grigore Lese palaria a devenit semnatura in brandul sau personal.

Alegand sa purtati/cumparati o palarie traditionala romaneasca, puteti sprijini artizanii locali si traditiile romanesti care contribuie la mentinerea si promovarea patromoniului cultural, motiv pentru care intreaga echipa Palaria Dadarlat va multumeste, atelierul fiind fondat acum mai bine de un secol, in 1896 iar primele palarii fiind cele traditional romanesti.

Pentru ce tipuri de palarii romanesti putem opta?

Palariile traditionale romanesti se impart in mai multe categorii si au elemente distinctive care definesc zona din care provin.

Bistrita– Daca suntem din zona Bistritei, Salaj, vom opta pentru palaria ovala, cu bor de 6 cm, tivita cu rips si care se poate accesoriza cu pene de paun.

Sibiu– Daca suntem din zona Sibiului, acolo se poarta palariile inalte, clopurile fara margini, de catre baietii tineri, cu banda de catifea pe bor si calota, iar pe masura ce inainteaza in varsta, se opteaza pentru aceeasi forma, dar mai joasa, cu margini de pana la 1-1.5 cm.

Denumirea lor este de palarie ciobaneasca din zona Sibiului si datrita transhumantei au ajuns a fi purtate de la Tismana la Bran, Polovragi, in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Brasov, Alba si Hunedoara.

In Fagaras, judetul Brasov se poarta palariile traditionale romanesti, de la portul vechi traditional, care sunt accesorizate cu o banda in doua culori- alb si negru, au calota rotunda si borul lat de 5-6cm ripsat cu catifea.

In zona Tarnavelor, judetul Alba, Sibiu, Mures se poarta calota mai joasa, rotunda si borul mai lat de 7-8 cm.

In judetul Teleorman, Olt, Gorj veti gasi palariile de Calusari, care sunt cu o calota foarte inalta, drepta sus si cu bor de 6-7 cm.

Calotele acestor palarii sunt brodate manual de catre artizanii locali din zonele respective.

In zona Prahova, Covasna, Dambovita, Brasov sunt cerute frecvent palariile verzi, rotunde, cu snur si bor ingust, de 1-2 cm, iar noi in atelier le numim palarii osenesti.

In zona Moldovei, in Suceava, Neamt, Botosani, palariile verzi de vanatoare sunt reprezentative si in portul popular.

Care sunt ocaziile in care putem sa purtam o astfel de palarie?

Palariile traditionale romanesti pot fi purtate in diferite situatii precum evenimntele formale ca si nuntile sau ceremoniile, pentru altii sunt semnatura brandului personal si atunci le poarta la evenimente, concerte, iar unii dintre noi aleg sa le poarte zi cu zi, fara sa aiba nevoie de un eveniment special.

Cu ce alte elemente putem accesoriza aceasta palarie?

O palarie traditionala romaneasca se accesorizeaza de asemenea in functie de zona- in Bistrita,

Salaj sunt faimoase penele de paun, in sudul tarii, palariile de calusari se accesorizeaza cu pene si se brodeaza manual cu margele, in timp ce iubitorii de tara opteaza pentru palaria cu tricolor.

Multi iubitori de traditii acessorizeaza palariile cu pietre si metale pretioase precum fir de aur sau argint si brose.

Altii opteaza pentru esarfe de matase pictate manual, fulare traditionale, centuri traditionale facute din margele, flori naturale sau uscate, panglici colorate din satin sau bumbac.

Oricare dintre accesorizari le recomandam doar atunci cand vrem sa intregim un port popular, dar ce este extrem de important e sa tinem cont de zona originara, motivele specifice si evenimentul la care se poarta.

Ce modele de palarii romanesti iti recomandam?

Atunci cand alegeti palaria traditionala va recomandam sa tinteti cont de zona din care este portul pe care iti veti purta, incat sa creati un intreg uniform si corect din punct de vedere stilistic si cultural.

Dupa cum spuneam mai sus, forma palariei, rotunda sau ovala, latimea borului, si accesorizarea definesc palaria traditionala in functie de zona de apartenenta.

Dincolo de toate aceste detalii, alegand sa purtati/cumparati o palarie traditionala romaneasca, puteti sprijini artizanii locali si traditiile romanesti care contribuie la mentinerea si promovarea patromoniului cultural, motiv pentru care intreaga echipa Palaria Dadarlat va multumeste si apreciaza.